Môj život s tetániou a úzkostnou poruchou - Ako sa z nej nezblázniť




Milí čitatelia,

Ak trpíte tetániou, úzkostnou poruchou alebo panickými záchvatmi. Tento článok z vás nemá urobiť psychiatrického pacienta na niekoľko rokov. Tento článok píšem, aby som pomohol, hoc i len jednému človeku, ktorý si prechádza podobnou chorobou a podobnými starosťami, ktoré som si zažil a zažívam už 4 roky. Ak by som mal možnosť si prečítať takýto článok, keď som moje ochorenie zistil, bol by som nadmieru vďačný. Informácie, ktoré som nazbieral mám z liečebných postupov mojej psychiatričky, od 2 psychológov a 2 psychoterapeutov. Pracujem v oblasti marketingu, 2 roky som pracoval v oblasti farmácie a výživových doplnkov a zaujímal sa o rôzne produkty, ktoré by vedeli môj stav zlepšiť, prípadne moju chorobu vyliečiť. Prečítal som mnoho kníh, ktoré by vedeli môj stav zlepšiť, prípadne sa choroby zbaviť.

Spôsob mojej liečby som dokonca konzultoval s doktorom a zdravotnou sestrou z Univerzitnej nemocnice v Toronte, (v Kanade). Keďže som mal pocit, že spôsob liečby na Slovensku nemusí byť dostatočne efektívny, avšak mýlil som sa, v psychiatrických chorobách aj na Slovensku vedia zabezpečiť svetovú kvalitu. A spôsob mojej liečby je správny a efektívny. Avšak prosím, neriaďte sa jednostranne priamo mojim prípadom, každý človek je individuálny a potrebuje presnú diagnostiku od svojho ošetrujúceho lekára, po absolvovaní všetkých potrebných vyšetrení, budete múdrejší.

Prvý krát, som prehnané úzkosti pocítil pri lete lietadlom, kde som sa necítil komfortne... avšak nedával som tomu veľkú váhu, avšak o pol roka nato...som sa už necítil komfortne vo výťahu, v aute, v autobuse, vo vlaku, v nákupnom centre, tam kde je veľa ľudí...

Tetánia mi začala z krčnej chrbtice, mal som veľa starostí popri vysokej škole, práci, problémy v osobnom živote, ako každý. Avšak v jeden deň som to nezvládol a dostal som hyperventilačný záchvat tetánie, prišla po mňa sanitka, pretože som si myslel, že umieram. Hrozne mi búšilo srdce, strácal som vedomie, mravčalo mi v celom tele, bolo mi hrozne zle. Prežil som panický záchvat, no... a čo ďalej? 

Absolvoval som vyšetrenie u neurológa, EMG vyšetrenie, ktoré tetániu potvrdilo, vyšetrenia u endokrinológa, rozbor minerálov v tele, EKG srdca, všetko v poriadku, nuž neostávalo nič iné, než len teda psychika. Vďaka užívaniu najmodernejších antidepresív SSRI ( spätného zachytávania serotonínu - hormón šťastia ) som sa mohol vrátiť naspäť do normálneho života, nie je to však jednoduchá cesta. Ak trpíte úzkosťami alebo prežijete panický záchvat, odporúča sa navštíviť najprv psychológa, ktorý vás zanalyzuje a zisťuje príčinu, prečo sa vám to v živote udialo. Väčšinou zato môžu životné traumy, šikanovanie na škole, predispozícia k psychickým chorobám - ak ste citlivejší človek, povahová predispozícia a podobne. Ak psychológ usúdi, že psychoterapia nebude stačiť, pošle vás ku psychiatrovi, ktorý v spolupráci so psychológom nastaví liečbu - tá je však zároveň aj najefektívnejšia, vo väčšine prípadov.

Každý z nás sme odlišný, niekto zvládne úzkostnú poruchu liečiť len psychoterapiami a zdravým životným štýlom, niekto k tomu potrebuje antidepresíva, ktoré dajú hladiny hormónov do normálu, alebo uberú tam, kde ubrať treba. U mňa to boli emócie, musím podotknúť, že antidepresíva neovplyvňujú vašu osobnosť. Nemusíte sa báť, že tieto lieky zmenia vašu osobnosť alebo vaše rozhodovanie, či inteligenciu. Tieto lieky vaše emočno dajú do tej správnej hladiny, nedovolia, aby ste sa nechali hneď uniesť emóciami, podporia vaše racionálne zmýšľanie, aby ste vedeli nad vecami viac rozmýšľať racionálne a s chladnou hlavou. Pokiaľ vám samozrejme antidepresíva sadnú, bohužiaľ, stáva sa, že vám psychiater vyberie antidepresíva, ktoré vám nesadnú, účinná látka vám jednoducho nerobí dobre a musíte antidepresíva zmeniť, nenechajte sa tým však odradiť, stáva sa to.

Ako emocionálnejší človek, ktorý sa nechá uniesť emóciami som viac citlivý a empatický, pokiaľ ste aj vy takí, máte predispozíciu prepadnúť úzkostiam, v dnešnej unáhlenej dobe, kde sme zahltení negatívnymi informáciami je to pochopiteľné. Evidujeme tak veľa informácií, že to niekedy človek nezvláda už prijímať, a telo si povie dosť. Aktuálne užívam antidepresíva, ktoré mi pomáhajú moje úzkosti zvládať, aj panické záchvaty, viem so svojou psychikou pracovať. 

Neberte psychickú chorobu ako tabu, niekto ma psychické problémy, niekto má kožné problémy, niekto pohybové problémy. Nezanedbávajme našu psychiku a nedávajme ju do úzadia. Divili by ste sa, koľko ľudí trpí psychickými problémami, a ani o tom nevedia, prípadne to neriešia, alebo o tom ani nehovoria. Nehanbite sa zato, nie je to HANBA, už dávno nie. Aktuálna doba, bohužiaľ praje týmto chorobám a je len na nás ako sa s nimi popasujeme, našťastie máme zdravotníctvo a pracovníkov, ktorí nám s tým vedia pomôcť.

Pre tých čo vedia, môžete túto časť preskočiť.

Povedzme si, čo je to tetánia.

Tetánia má široké spektrum klinických prejavov, od miernych zmyslových porúch, ľahkého brnenia v prstoch, až po ťažké, život ohrozujúce komplikácie. Pri akýchkoľvek príznakoch je však nevyhnutné zvýšiť pozornosť, pretože môžu indikovať oveľa závažnejší problém, než je na prvý pohľad zjavné.

Mierne príznaky tetanického syndrómu: znecitlivenie pokožky okolo úst, slabšie tŕpnutie pier a tváre, mierne svalové kŕče, kontrakcie, najmä na rukách a nohách,  pocit pálenia alebo brnenia rúk a nôh, resp. prstov (parestézia).

Závažné príznaky tetanického syndrómu: kŕče hlasovej schránky a hrtana (t. j. laryngospazmus), ktoré môžu sťažiť dýchanie, pocity na vracanie, vracanie, bolestivé či celotelové svalové kŕče, nepravidelný srdcový rytmus, úzkosti, strach o život.

Takže toto sú prejavy tetánie, a čo je sa deje človeku, ak má takéto fyziologické prejavy, bez poznateľnej alebo zjavnej príčiny? Väčšinou sa následne u človeka vyvinie takzvaná generalizovaná úzkostná porucha spojená so záchvatmi paniky.  (zdroj: GSKklub)

Prežili ste panický záchvat ? Je to dosť možné, a ani o tom neviete.

AKO SPOZNAŤ ZÁCHVAT PANIKY?

Záchvaty paniky zvyčajne začínajú náhle, bez varovania. Môžu zaútočiť kedykoľvek – keď šoférujete auto, v nákupnom centre, spíte alebo uprostred stretnutia s priateľmi alebo kolegami. Záchvat paniky môžete mať iba príležitostne alebo aj často.

Záchvaty paniky majú veľa variácií, ale symptómy zvyčajne vrcholia v priebehu niekoľkých minút. Po odznení záchvatu paniky sa môžete cítiť unavení a vyčerpaní.

Záchvaty paniky zvyčajne zahŕňajú niektoré z týchto príznakov alebo symptómov: pocit blížiacej sa smrti alebo nebezpečenstva, strach zo straty kontroly, rýchla, búšiaca srdcová frekvencia, potenie, chvenie alebo trasenie, dýchavičnosť alebo zvieranie v hrdle, zimomriavky, návaly horúčavy, nevoľnosť, kŕče v bruchu, bolesť v hrudi, bolesť hlavy, závraty, točenie hlavy alebo mdloby, necitlivosť alebo pocit mravčenia, pocit nereálnosti situácie.

Jednou z najhorších vecí na záchvatoch paniky je silný strach, že budete mať ďalší. Môžete sa dokonca báť záchvatov paniky natoľko, že sa začnete vyhýbať určitým situáciám, v ktorých môžu nastať. (zdroj:lekár.sk)

Ako sa popasovať s tetániou, úzkosťami alebo panickými záchvatmi.

- pomáha užívanie správne zvoleného magnézia, magnézium alebo horčík upokojuje nervové vnemy v tele, (môžete skúsiť Magnerot, Magnosolv alebo iné voľnopredajné magnézia, v kombinácií s vitamínom B6 je to taktiež účinné ), pozor na časté užívanie šumivých tabletiek, dráždia žalúdočnú sliznicu,
- efektívna psychoterapia ( napr. kognitívno - behaviorálna terapia ) - zameriava sa na riešenie prítomných problémov, na konkrétne, ohraničené problémy, zameriava sa predovšetkým na faktory udržiavajúce problém, používané terapeutické postupy nie sú cieľom, ale len prostriedkom k dosiahnutiu konkrétneho cieľa, na ktorom sa pacient s terapeutom dopredu dohodli - psychológ už vyberie správny spôsob terapie, záležiac na vašej diagnostike,
- vyhľadanie psychológa, či už súkromného alebo štátneho - ak sa neviete dostať ihneď k psychológovi, existujú už online platformy, ktoré vám pomôžu získať pomoc, takmer  ihneď, stačí navštíviť tieto online portály a viete sa tu stretnúť s psychológom, hedepy.sk alebo ksebe.sk , mnohé poisťovne poskytujú poukazy, ako napr. Dôvera alebo Union, na tieto portály a viete dostať zľavové poukazy na sedenia s terapeutom,
- vyhľadanie správnych výživových doplnkov, ak na tom nie ste až tak zle, možno vám pomôže užívanie voľnopredajných doplnkov (vždy sa však poraďte s lekárom, ak užívate už lieky na predpis, tie sa nesmú kombinovať s voľnopredajnými, opýtajte sa na to farmaceuta v lekárni) - Guajacuran, Persen, Aswagandha
- čaje na upokojenie - ľubovník bodkovaný ( POZOR! neužívať ak beriete antidepresíva, je to kontraindikácia ), medovka lekárska, valeriánka lekárska, mäta prieporná, harmanček - všetky tieto bylinky vás vedia upokojiť, prípadne šalvia,
- vyskúšať ajurvédsku medicínu - ajurvéda si získava dnes veľkú obľubu pri riešení problémov, ktoré nás trápia,
- zdravý životný štýl, áno je to tak, hlavne cvičenie a tréning z vás urobí viac ,, v pohode" a menej vystresovaného človeka, cvičenie odbúrava negatívne emócie a pomáha vám byť viac v pohode, spadá tu aj výživná a bohatá strava na vitamíny, zeleninu, ovocie, mäso, bielkoviny - pokojne si užívajte pizzu alebo čokoládu, avšak vo vyváženej miere, 
- vyhľadanie psychiatra - psychiater, ak tak usúdi, vám nastaví liečbu - mnoho ľudí si myslí, že začne užívať antidepresíva a bude im hneď dobre - bohužiaľ, nie je to tak, paradoxom je, že najprv vám býva väčšinou z antidepresív horšie, vaše negatívne prejavy úzkostí a tetánia sa vystupňujú, preto väčšinou psychiater predpisuje k antidepresívam ako napr. Citalec, Escitalopram, Alventa... aj lieky tzv. anxiolytiká ( lieky proti úzkosti - Xanax, Elenium, Neurol alebo Lexaurin ) tieto lieky sa používajú pri zvládnutí úzkosti, hneď v danej chvíli, keď vám je zle, podotýkam, že napr. Neurol alebo Xanax účinkujú len niekoľko hodín, nástup účinku je takmer okamžitý, preto sa im aj hovorí lieky v prípade núdze, tieto lieky väčšinou pacienti užívajú, keď začnú užívať antidepresíva, pokiaľ ešte AD neúčinkujú úplne,
- zároveň sa neodporúča užívať anxiolytiká dlhodobo, pretože sú návykové a vytvára sa na nich závislosť a taktiež ovplyvňujú vaše vnímanie, keďže utlmujú a upokojujú. Tieto lieky by sa mali výhradne užívať v prípade núdze, avšak existujú prípady ľudí, ktorí bez nich nevedia fungovať, alebo majú stav, kedy si to ich liečba naozaj vyžaduje,
 - dýchacie cvičenia a svalová relaxácia, odporúča sa robiť dýchacie cvičenia, pretože práve nesprávne alebo veľmi plytké dýchanie spúšťa panický záchvat, ovládnite svoje dýchanie,
- meditácie alebo jóga - je pravda, ak ste človek, ktorý má sklony k ,,neovládateľnej bombe", prípadne ste až moc aktívny, skúste naozaj niekedy spomaliť, meditáciou alebo cvičením jógy pomôžete vaše telo upokojiť a psychiku ukľudniť,

Ako pomôcť človeku čo má v danej chvíli panický záchvat?

- vezmite ho na čerstvý vzduch, kde nie je veľa ľudí a nepozerá sa na neho veľa ľudí, človeku vadia pohľady ľudí, keď má panický záchvat, záchvat pohľady ľudí stupňujú
- podajte mu magnézium alebo liek v prípade núdze ak usúdi daný človek alebo vy, že je to naozaj zlé a nedá sa inak pomôcť
- ak nemáte po ruke lieky alebo magnézium, dajte mu napiť sa vody, snažte sa zamestnať ho myslením na niečo iné, musíte zamestnať jeho myšlienky, aby si prestal všímať to, že má záchvat, niekedy to pomôže a záchvat pominie
- ak a nachádzate v dopravnom prostrediu alebo v uzavretom priestore - pomáha aj dýchanie do sáčku, avšak nie vždy to vie pomôcť... zastavte, vystúpte, poprechádzajte sa...
- zavrite oči, pomáha to
- skúste si záchvat nevšímať aj keď je to ťažké, snažte sa premýšľať racionálne a zisťovať sám na sebe prečo sa mi to udialo, bolo toho dnes na mňa veľa ? zle som sa vyspal? som hladný ? som len smädný? som s niečím v živote nespokojný ? snažte sa nájsť ten racionálny dôvod....

Verím, že vám moje rady aspoň trocha pomohli, prípade ste sa dozvedeli niečo, o čom ste nevedeli.
A pokiaľ nejde o život, netrápte sa tým.







Komentáre

  1. Ďakujem veľmi pekne , mam teraz s tým problém a neviem na to prísť čo mi je tu som sa našla

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Priberá sa na váhe od Atd Serlift,keď sa berie najnižšia dávka?ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky