Exotické ovocie a Ja + Tipy na smoothies

. . . 


Rád by som vám priblížil moje skúsenosti s týmto exotickým ovocím, ktoré by som odporučil konzumovať každému kto chce skúsiť aj nie tak zvyčajné veci v našom obvyklom jedálničku. Jednoducho toto ovocie mi je po chuti. Pomaly sa zo mňa asi stáva frutarián. :D Samozrejme, že každé ovocie je svojím spôsobom zdravé ale sú tu určité druhy, ktoré majú navrch. V minulom príspevku ,,healthy tips by me" som vám už z druhov ovocia spomenul Goji a Acai. Tie už nebudem spomínať a prejdem na iné, ktorým stojí zato venovať trocha pozornosti. Hovorí sa, že ľudia by mali konzumovať len ovocie, ktoré rastie v ich pásme. Myslím ale,žeby bola nuda keby sme mali jesť stále jablká,slivky alebo hrušky. Začítajte sa teda do môjho článku o tomto ovocí a možno sa dozviete niečo nové alebo sa len utvrdíte vo vašich skúsenostiach. :)

Pitahaya - Dračie ovocie


Dračie ovocie patrí k jedným z najzdravších na svete. Podporuje trávenie. Pôsobí ako antidepresívum, takže zlepšuje náladu (hormón šťastia). Navodzuje pocit sily a zlepšuje pamäť . Má aj opačný účinok, ak je potrebný, pomáha rýchlo zaspať. Toto ovocie samozrejme obsahuje veľa rôznych vitamínov, minerálov, karotény a vlákninu. Určite vás zaujíma jeho chuť, je to niečo medzi vodným melónom a egrešom. Chuť je dosť nevýrazná ale ak si dračie ovocie polejete limetkovou šťavou, chuť sa zvýrazní. Semienka vo vnútri chutia podobne ako mak. Je to chutné ovocie ale určite by som ho nejedol samostatne, kedže ako som spomínal, chuť je nevýrazná. Je to teda najvhodnejšie ovocie do smoothies. Konzumujete výhradne len vnútro, obal pitahaye nie je jedlý. Taktiež môžete zjesť len určité množstvo pitahaye, inak by vás mohli potrápiť žalúdočné ťažkosti.

(Dračie ovocie rastie na týchto kaktusoch v pralesoch a subtrópoch Južnej Ameriky. Zaujímavosťou je, že plody týchto kaktusov sa rozvíjajú v noci a opeľujú ich len netopiere.)




Tip na smoothie : Použite 1 dcl kokosovej vody, acai prášok , polovicu pitahaye ,môžete pridať rôzne druhy orieškov(vlašské,kešu,mandle..) ,banán, mango,ľanové semienka a limetkovú šťavu a ak chcete mať smoothie sladšie pridajte lyžicu medu alebo trstinového cukru. :)


Passion Fruit - Maracuja


Prečo sa toto ovocie volá ,,Passion Fruit"(ovocie vášne) ? Hovorí sa, že ak zjete toto ovocie, narazíte na svoju životnú lásku. Ak ju teda nenájdete rozhodne si polepšíte aspoň po zdravotnej stránke. Maracuja ma dosť kyslastú chuť. Preto je to tiež ovocie vhodné skôr do smoothies, než na samotnú konzumáciu. Je tu vysoký obsah draslíka a kyseliny listovej a mnoho iných vitamínov prospešných pre naše zdravie. Je to ovocie vhodné na redukčnú diétu. Je vhodná na liečbu slizníc a pokožky. Má silné liečebné účinky na dýchacie cesty - a čo je dôležité lieči astmu. Ak máte nejaké psychicky napäté obdobie rozhodne z chladničky vytiahnite maracuju. Lieči taktiež akné a pomahá udržať rovnováhu krvného tlaku. Vždy si rád dám Ugovu šťavu s maracujou. Samozrejme konzumujte len vnútro maracuje.

Tip na smoothie : Maracuja , Banán , Chia semienka , Pomaranč , 1 dcl kokosovej vody , lyžica trstinového cukru


Datle


Nie nadarmo sa toto ovocie nazýva ,,ovocie študentov". Zlepšuje koncentráciu, ktorú spôsobuje aminokyselina tryptofan, na každý deň by ste mali zjesť 5 datlí . Ak ich zjete večer, tryptofan sa mení na hormón melatonín, ktorý nám pomáha zaspať. Toto ovocie je bežnou stravou hlavne v Arábií a Severnej Afrike . Datle rastú na datlovníkoch,palmách, ktoré potrebujú teplo. Datle obsahujú dôležitý vitamín biotín(vitamín H). Udržuje našu pokožku a vlasy zdravé. B5 zasa udržuje našu psychickú a fyzickú kondíciu v dobrom stave. Z datlí sa napríklad vyrába datlový cukor, ktorý je zdravší než ten trstinový alebo datlová múka, tá sa vyrába zo sušených datlí. Chuť sušených datlí mi pripomína arašidové oriešky alebo sušené hrozienka. 

Tip na shake : 8 kúskov očistených datlí bez kôstky, 1 dcl mandľového mlieka ,banán , hrsť ľanových semienok, hrsť pomletých vlašských orechov 


Papáya



Toto ovocie môže dorásť v prírode aj do 9 kg veľkosti. U nás sa ale dováža len do veľkosti 1 kg. Pochádza zo Strednej Ameriky. Pápaya môže byť žltá,červená alebo oranžová. Papáya, ktorá rastie na Havaji je veľkosťou podobná jahode. Chuťou pripomína kombináciu melónu a broskyne. Konzumovať môžte aj semienka papáye, sú mierne pikantné ale jedlé. Chuťou pripomínajú korenie alebo reďkovku. Semienka papáye majú pre ženy antikoncepčné účinky. Je to zázrak pre náš zrak, niečo podobné ako mrkva. Jej najvzácnejší účinok je, že pomáha pri celiakií, pretože obsahuje enzým papaín, ktorý je podobný pepsínu.Pepsín pomáha tráviť potravu. Papáya zmierňuje reumu,dnu a astmu

Tip na smoothie : Štvrťka papáye bez semienok, štvrťka manga, 1 dcl čistej vody, broskyňu a hrsť chia semienok , lyžica trstinového cukru



Granate Apple - Granátové Jablko


Toto ovocie môôžem . Zbožnujem granátové jablko . Ale vydolovať z neho tie semienka občas trvá . Granátové jablko môžete pridať všade možne do smoothies aj do šalátov. Je to silný antioxidant, ktorý nás chráni proti vonkajším radikálom. Udržuje mladistvý vzhľad kože a podporuje regeneračnú schopnosť našich buniek. Je vhodný na prevenciu proti rakovine a kardiovaskulárnym ochoreniam. Obnovuje a regeneruje krv.

Tip na smoothie : Polovica granátového jablka, hrsť malín ,hrsť jahôd,hrsť čučoriedok, lyžica medu



A aké ovocie najradšej konzumujete vy ? Aké kombinácie smoothie máte najradšej? :)

Komentáre

  1. ďakujem pekne za článok :) kedže mám celiakiu začnem konzumovať tú papaju :) veľmi dobré pokračuj dalej v týchto člankoch!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. super tipy, určite niekedy vyskúšam všetky!!! :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky