Používajte kozmetiku pre ktorú nemuselo trpieť žiadne zviera

Ahojte, toto je možno veľmi chúlostivá téma pre ktorú, myslím, že bude veľmi ťažké nájsť zlatú strednú cestu. Nejaké to obdobie som si vyskúšal byť aj vegetarián, pescopollovegetarián a dokonca 1 deň aj frutarián. Všetko malo svoje výhody aj nevýhody. Aj keď môj instagram @adrianback1 hýri väčšinou zdravými jedlami. Nuž myslím si, že tento príspevok sa zapáči hlavne vegetariánom a veganom. Je každého vec čo zje a čo mu chutí a do toho by nemal nikto zasahovať a hovoriť čo má jesť, podľa môjho názoru. Ale prečo nepomôcť aspoň takouto cestou zvieratkám ? Tým, že začneme používať kozmetiku, ktorú netestovali na zvieratách. Predstavte si, že používate krém, pre ktorý muselo trpieť nejaké zviera. Muselo byť najprv otestované na ňom, či ho môžete použiť vy. Hlavne veľa dievčat by sa malo zamyslieť aký make-up si radšej nanesie na tvár a či stojí zato použiť maskaru, ktorú najprv museli naniesť králikovi či mu to náhodou nezohaví okolie oka a nepríde o zrak. Viete si predstaviť, žeby vašemu domácemu maznačíkovi takto ubližovali ? Myslím si, že nie a práve na takýchto testov trpia najviac malé druhy zvierat. Ako malé psy, králiky, morčatá atď. Preto používajte kozmetiku, ktorá má HCS (Humane Cosmetics Standard) - prísne kontroly produktov a nepoužíva pri výrobkoch živočíšne zložky.




Značky, ktoré stále testujú výrobky na zvieratách. Colgate, Henkel, Ariel, Lenor, Cif, Domestos, Old Spice, Miss Sporty, Astor ,Gilette, Johson, Pantene, Pampers, Camay, Rexona, Lux, Dove , Max Factor, Schwarzkopf... a je ich omnoho viac :)

"Mnoho ľudí si stále neuvedomuje, že po celom svete stále trpia stovky tisíc zvierat pri testovaní kozmetiky, prostriedkov pre domácnosť a tiež pri testovaní ich jednotlivých zložiek. Mnoho organizácií na ochranu zvierat sa snaží o nahradenie, zmiernenie alebo zákaz testovania kozmetiky na zvieratách, avšak najväčší rozdiel môžme spraviť my – spotrebitelia – nákupom výrobkov netestovaných na zvieratách.
Ako sa v nich však vyznať? Mnoho firiem sa síce chváli, že netestuje hotové výrobky, ale veselo testujú mnohé ich zložky. Produkt tak nemožno označiť za skutočne “netestovaný na zvieratách”!
 Mnohé spoločnosti na svojich výrobkoch uvádzajú značky a symboly, ktoré majú reprezentovať šetrnosť k zvieratám (zemeguľa, listy, králiky) alebo dokonca priamo tvrdia, že výrobok nebol testovaný na zvieratách; bohužiaľ sa často jedná iba o marketingový ťah, ktorý má firmu vyobraziť ako zodpovednú a súcitnú a za ktorým sa často skrýva “maličkosť” – na zvieratách sice nebol testovaný hotový výrobok, avšak jeho zložky áno."






A tu sú značky, ktoré výrobky netestujú,už netestujú na zvieratách alebo používajú len niekoľko zložiek testovaných na zvieratách ( Chanel , Dior , Lancome, L'Oreal, Garnier,  Marks&Spencer, Ralph Lauren. Maybelline, Manufaktura, Paul Mitchel,..

World Map
Fialová farba ukazuje štáty, kde je zákaz predaja kozmetiky novo - založených značiek. Svetlá sivá ukazuje štáty kde nie sú žiadne zákazy ohľade predaja kozmetiky testovanej na zvieratách. A tmavo sivá ukazuje angažovanosť občanov v petíciách pre zákaz predaja tejto kozmetiky.

World Map

Viem, že možno hneď nevyhodíte všetky výrobky čo máte doma lebo boli testované na zvieratách a možno ani neprestanete teraz používať istú značku. Ale skúste sa pri budúcom nákupe kozmetiky lepšie zamyslieť akú značku kúpite. Alebo podporiť určité petície, ktoré presvedčujú dané značky aby netestovali kozmetiku na zvieratách a prešli na humánnejšie spôsoby. :) Pretože nemusí byť pravda to čo určité firmy prehlásili. Niektoré firmy zas používajú len určité zložky, ktoré boli testované. Je to veľmi ťažké, určit presne každú jednu firmu, každú značku či hovorí pravdu. U nás na Slovensku môžete takouto cestou podporovať organizácie ako napríklad Sloboda zvierat,Pes v núdzi alebo Greenpeace. :) Verím, že stojí zato kozmetický priemysel priviesť na tu lepšiu cestu. Keď to vedia dodržiavať aj iné značky.





Peta - celosvetovo asi najznámejšia organizácia bojujúca za práva zvierat, ktorú podporujú stovky celebrít po celom svete. Ak si chcete byť istý či daná značka testuje produkty na zvieratách stačí zájsť na ich stránku a dozviete sa viac. Alebo kliknite na druhý odkaz. :)



Komentáre

  1. Ďakujeme Adrián a takýto príspevok ! ako si napísal je veľmi ťažké určiť každú firmu či testuje alebo nie a či vôbec hovorí pravdu, každopádne som rada, že si vôbec o tom napísal :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Skvelý článok, len tam máš chybu. Máš tam obrázok, kde sú značky, ktoré testujú na zvieratách a pod tým máš napísané značky, ktoré sa netesstujú a vymenované v zátvorke a niektoré v tej zátvorke sú aj hore v tom obrázku, kde sa testuje. Takže neviem či napríklad Mary Kay testuje na zvieratách alebo nie ;) neber to ako hate len neviem čomu mám veriť :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tej Pete by som tak neverila, síce sa angažujú na záchrane zvierat ale koľko zvierat usmrtili oni nikde nepíšu.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Pekný článok. Ja som tak isto proti tomu aby sa kozmetika testovala na zvieratkách.

    NINAVE

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky